Sommardäck

Sommardäck är helt enkelt däck som tack vare deras gummiblandning och mönster är lämpliga att ha på bilen under sommartid. Sommardäck har aldrig dubbar och i regel saknar sommardäck till skillnad från vinterdäck en märkning för ”Mud and Snow” (alltså lera och snö, i de fall där märkningen används ofta i form en förkortning så som M.S. eller M+S). Det finns dock ett fåtal däck med sådan märkning som inte är tillverkade specifikt för vinterväglag utan faktiskt räknas som sommardäck.

Viktiga datum för byte av däck

Under perioden mellan 1 december och 31 mars får sommardäck inte vara monterade på en vanlig personbil i Sverige om det är vinterväglag. Sommardäcken får även bytas ut mot vinterdäck när som helst mellan 1 oktober och 15 april oavsett egentligt väglag, men under resten av året är det krav på sommardäck om det inte är vinterväglag. Det rekommenderas dock att vinterdäck monteras på bilen när temperaturen sjunker under fem grader, för då kan halka och dylikt snabbt uppstå. Har man sommardäck på bilen vid vinterväglag riskerar man däremot, utöver den säkerhetsrisk som detta givetvis utgör för en själv och andra, även böter på 1 200 kronor vid en polisinspektion och att helt eller delvis bli utan ersättning från försäkringsbolag om olyckan väl är framme. Många byter sina sommardäck och vinterdäck själva eller får hjälp av någon närstående, men det går även att få däckbyte utfört mycket snabbt på många bilverkstäder runt om i landet. Det krävs minst 1,6 millimeters mönsterdjup på sommardäck för vanliga personbilar (att jämföra med vinterdäck som bara måste ha mönster som är 3 millimeter djupa), men redan innan dess riskerar man med vissa däck försämrade köregenskaper på vissa underlag. Någon annan typ av krav på däcken, som maximal ålder, finns det däremot inte. Men det finns alltså även olika typer av sommardäck, så fråga din återförsäljare vilken typ som passar din bil.

Ofta billigare och smidigare att köpa på nätet

Det är vanligt att köpa såväl sommardäck som vinterdäck hos lokala däckförsäljare och själv transportera hem dem. Faktum är dock att det ofta är betydligt billigare att köpa dem hos någon av de många återförsäljarna av däck som finns på nätet. De har lägre kostnader för lokal och personal och kan därigenom sänka priserna, samtidigt som de ofta har ett betydligt bredare utbud än de lokala däckförsäljarna. I regel ingår leverans till valfri plats, vilket löser ett stort praktiskt problem för många eftersom däcken och fälgarna är ganska stora och otympliga att frakta.