Vinterdäck

Vinterdäck är däck som är tillverkade specifikt för vinterväglag. De har alltid en märkning för ”Mud and Snow” – lera och snö – ofta i form en förkortning så som M.S. eller M+S, men värt att notera är att det dock även finns vissa däck med sådan märkning som inte är tillverkade specifikt för vinterväglag.

Det finns tre olika huvudtyper av vinterdäck på den svenska marknaden: dubbfria, dubbade däck som är anpassade för nordiska förhållanden samt dubbade däck som är anpassade för den europeiska kontinentens förhållanden. Dubbdäck är oftast bättre för isväglag än dubbfria, men vid valet av däck kan man även behöva ta hänsyn till deras egenskaper på asfalt, deras körkomfort och ljudnivån som de skapar.

Viktiga datum för byte av däck

Vinterdäck måste vara monterade på en vanlig personbil om det är vinterväglag under perioden mellan 1 december och 31 mars i Sverige, med vissa få specialundantag för exempelvis bogsering till verkstad och färd till besiktning. Det rekommenderas att vinterdäck monteras på bilen när temperaturen sjunker under fem grader, för då kan halka och dylikt snabbt uppstå. Det krävs minst 3 millimeters mönsterdjup på vinterdäck för vanliga personbilar (att jämföra med sommardäck som bara måste ha mönster som är 1,6 millimeter djupa). Någon annan typ av krav på däcken, som maximal ålder, finns däremot inte. Alla typer av vinterdäck, inklusive dubbdäck, är alltid tillåtna vid vinterväglag och väntat vinterväglag, och får dessutom vara monterade under hela perioden mellan 1 oktober och 15 april oavsett egentligt väglag. Har man inte vinterdäck på bilen vid vinterväglag riskerar man, utöver den säkerhetsrisk som detta givetvis utgör för en själv och andra, även böter på 1 200 kronor vid en polisinspektion och att helt eller delvis bli utan ersättning från försäkringsbolag om olyckan väl är framme. Många byter sina vinterdäck och sommardäck själva eller får hjälp av någon närstående, men det går även att få däckbyte utfört snabbt på många bilverkstäder runt om i landet.

Ofta billigare och smidigare att köpa på nätet

Det är vanligt att köpa vinterdäck och sommardäck hos lokala däckförsäljare och själv transportera hem dem. Faktum är dock att det ofta är betydligt billigare att köpa dem hos någon av de många återförsäljarna av däck som finns på nätet. De har lägre kostnader för lokal och personal och kan därigenom sänka priserna, samtidigt som de ofta har ett betydligt bredare utbud än de lokala däckförsäljarna. I regel ingår leverans till valfri plats, vilket löser ett stort praktiskt problem för många eftersom däcken och fälgarna är ganska stora och otympliga att frakta.